Tüm Ağaç İşleme Makinecileri Derneği

Yapay Zekâ Efsaneleri

    Teknolojinin gelişimiyle birlikte zihinlerimize yerleşen yapay zekâ imajı, çoğu zaman gerçeğin önüne geçiyor. İnsanlığı ele geçirecek ve bizleri yönetecek olan robotlar, dünyayı yok etmeyi amaçlayan yapay zekâ gibi gerçeküstü konular yapay zekâyı günlük hayatımızı ve sanayi dünyamızı kolaylaştıran bir teknolojiden çıkarıp bir mit haline getiriyor.

    Aşağıda zekâ ile ilgili aslında çok da ikna edici temeller üzerine kurulmayan ama çok yaygın olan “efsane”ler yer almaktadır :

    Yapay Zekâ İnsanlardan Daha Akıllıdır

    Dünyadaki en akıllı yapı insan beynidir ve insan beyninden daha akıllı bir yapay zekâ oluşturmak, içinde bulunduğumuz zamanda çok da mümkün değil. Yapay zekâ duyarlı değil, bilinçli değil ve bizden daha akıllı hale geleceğini de sanmıyoruz.

    İnsansız yapay zekânın önemi yoktur. Yapay zekâyı oluşturuyoruz, öğretiyoruz ve bizim adımıza belirli kararlar alması için gerekli araçları veriyoruz. Dar anlamda, yapay zekâ bazı alanlarda insanlardan daha hızlı kararlar almak için kullanılabilir. Bu, kararların her zaman doğru olduğu ya da her zaman doğru sonuç sağladığı anlamına gelmez. Bazı kararlar sadece insanlar tarafından alınabilir.

    Yapay Zekâ Güvenilmezdir

    Başlangıçta yapay zekâ bir “kara kutu”ydu. Yani temel algoritmanın ne yaptığına ve neden yaptığına dair içgörü sağlamadan, çıktı üreten gizemli bir sistem olarak algılanıyordu. Ancak, zamanla bu çözümlerin olgunlaştığını ve güven verdiğini görüyoruz.

    Bazı sistemler şeffaflık sağlamazken, yazılım satıcıları ve yapay zekâ sistemleri, yaptıkları şeyi neden yaptıkları konusunda giderek daha fazla görünürlük sağlıyor. Zor olan şey, uygun şeffaflık sağlamak, kullanıcıyı bunaltmamak, onların güvenini ve anlayışını kazanmaktır.

    Akıllı Makineler Kendi Kendine Öğrenebilir

    Tamamlanmış bir makine öğrenimi projesiyle, makinelerin kendi başına öğrenebilme yeteneği kazandığı izlenimine kapılabiliriz. Aslında tam olarak böyle değil. 

    Deneyimli Veri Bilimciler, makine öğrenimi projesini sürekli takip ederek sorunu öğrenir ve uygun veri setlerini belirler. Model eğitimindeki olası önyargıyı ortadan kaldırır, eklenen yeni bilgi ve verilerin bir sonraki öğrenme döngüsüne entegrasyonu için yazılımı sürekli güncel tutar. 

    Yapay Zekâ %100 Objektiftir

    Yapay zekâ modelleri insanlar tarafından girilen verilere dayanır, bu yüzden de tamamen objektif olması söz konusu değildir. Çünkü her insan farkında olmadan da olsa, düşüncelerinde önyargılar barındırır. Örnek vermek gerekirse, sosyal medyadan gelen yeni verilerle sık sık eğitilen modeller, istenmeyen önyargı ve kötü niyetli çıktılara karşı daha savunmasızdır.

    Yapay Zekâ Tıbbi Kararlar Verecek ve Teşhisler Yapacak

    Günümüzde Radyologlar; X-ışınları, MRI’lar, CAT taramaları ve diğer tıbbi görüntülerin değerlendirilmesinde uzmandır. Yapay zekânın en büyük çabalarından biri, tümörler gibi anormallikleri tanımak için görüntü sınıflandırıcıları öğretmektir. 

    Yapay zekâ, taramaları herhangi bir insanın başaramayacağı kadar daha hızlı ve kapsamlı bir şekilde yorumlamayı öğrenmek için milyonlarca görüntüyü tarama yeteneğine sahiptir. Bununla birlikte her ne olursa olsun, bir doktor veya radyolog, hastalık teşhislerinde son sözü söyleyecektir.

    Efsanelere değil, gerçek yapay zekânın hayatımızı kolaylaştırdığına inanmalısınız. Günlük hayatımızda kahve makinelerinden, otonom araçlara ve şirketlerin operasyon süreçlerinden, üretim tesislerine kadar çok geniş bir alanda faydalandığımız yapay zekâdan korkmak yerine onu nasıl daha geniş alanlarda kullanabiliriz sorusuna cevap aramanın vakti!

    BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
    ZİYARETÇİ YORUMLARI

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    BİR YORUM YAZ