Tüm Ağaç İşleme Makinecileri Derneği

Tamder Başkanı Ümit Karabudak WoodTech ve Fuarlar Hakkında Konuştu

    TAMDER YÖNETİM KURULU BAŞKANI ÜMİT KARABUDAK, AĞAÇ MAKİNELERİ DERGİSİNİN KASIM – ARALIK 2024 SAYISINDA YAYINLANAN SÖYLEŞİSİNDE SON WOODTECH FUARINDAN YOLA ÇIKARAK ÇARPICI AÇIKLAMALARDA BULUNDU :

    Ümit Bey, merhaba, nasılsınız? 

    Teşekkürler. Siz? 

    Çok teşekkürler. Woodtech’te de sizinleydik. Şimdi buradasınız. Ahşap sektörüne dair izlenimlerinizi alabilir miyiz? Sizce Woodtech nasıldı? Fuarların sektördeki etkisini yitirdiğini düşünüyor musunuz? 

    Bu sorunuz için teşekkür ederim. Fuarların sektördeki etkisini kaybettiğini düşünmüyorum ancak Türkiye’de ahşap işleme sektörünün gelişiminde karşılaşılan en büyük zorluğun da fuarlar olduğunu düşünüyorum. Birçok sektör uzmanı, fuarların ürünleri tanıtmak, işletmeleri birbirine bağlamak ve inovasyonu teşvik etmek için önemli olduğuna inanıyor. Ben de onlardan biriyim. Ancak, ahşap işleme sektörü bu alanda bazı zorluklarla karşı karşıyadır. 

    Başlıca sorunlardan biri, fuar organizasyonlarının ihtisas ve yenilikçi ürün mantığı ile salonların ve stant büyüklüklerinin belirlenmesi yerine, fuar organizatörlerinin ve derneklerin katılımcılar ile ikili ilişkilerine göre alan tahsisinin yapılıyor olmasını sektörün önündeki en büyük engel olarak görü- yorum çünkü belirli çevrelerle ilişkisi daha iyi olan katılımcılar veya dernek yöneticilerinin, inovatif olmamalarına ve sektörün ihtiyacı olan çözümleri geliştirmemiş olmalarına rağmen yenilikçi ve işbirliğini arttırıcı değerleri pas geçerek, en merkezi en büyük stantları alarak, sektörün gelişiminin önünü tı- kadığına şahitlik ediyoruz. Gerçekten sektörün ihtiyacı olan yenilikçi ürünlerin sergilenmesini gölgede bırakan bu ikili ilişkiler, ihtisaslaşmanın önünde de en büyük engeli teşkil ediyor. 

    Sektörün Önündeki Engel: Fuar Sektörün İtici Gücü: Fuar 

    Sizce ziyaretçilerin/yatırımcıların böyle bir talebi var mı? 

    Elbette. Ziyaretçi/yatırımcı tura çıkmadığını bilerek geliyor fuara. Derdi işletmesini geliştirecek çözümü bulmak. Hepimiz şirket sahibiyiz, ziyaret ettiğimiz fuarlara neden gidiyoruz? Üretimimizi geliştirecek çözümleri bulmak için. Ahşap işleme sektörünün makine ile üretim yapan aktörleri için de bu durum geçerli. Sektör yatırımcıları ahşap işleme makinaları fuarında aynı tür ürünleri, aynı salonda, yan yana, ürün üstünlüklerini, ürünün ihtiyaca cevap verme kabiliyetini, ürün yeniliklerini görmek istiyor ki kendi üretimine ait doğru kararı vererek gelişim sağlayabilsin. Ancak rakibi ile aynı salonda olmak istemeyen, müşterisini rakibine kaptırmaktan korkan, ikili ilişkileri bir şekilde belirli çevrelerle daha iyi olan firma ve dernek yöneticileri bu imkanı ortadan kaldırarak sektör gelişimine büyük bir darbe vuruyor. 

    Sizce yurtdışı fuarlarında da benzer bir durum var mı? Ligna dahil pek çok yurtdışı fuarına da katıldığınızı biliyoruz. 

    Hayır. Kesinlikle. Ligna dahil pek çok yurtdışı fuarı senelerdir bu uzmanlaşmayı herkes için açık ve adil bir yarış haline getirdiği için başarılı oluyor. Sektörümüz için en yararlı aracın küresel ölçekteki fuarlar olduğunu düşünüyorum. Bu etkinlikler, ahşap işleme sektörünü önemli ölçüde etkileyebilecek çok sayıda avantaj sunuyor: Pazar kapsamını genişletiyor çünkü Dünya üzerindeki tüm sektör katılımcılarına açık. Sektör paydaşlarının hepsi için yenilikleri takip etme imkanı yaratıyor, herkese öğrenme fırsatı sunuyor. Bunun yanı sıra katılımcılara prestij katıyor. Güvenilirliğinizi arttırıyor. Kendinizi pazarda gördüğünüz yerin doğru olup olmadığını sınamanıza imkan sağlıyor, ağınızı geliş- tirme imkanı sunuyor. Bu nedenle yurtiçi fuarlarında asla edinemeyeceğiniz avantajlar sunuyor. 

    Anlıyorum. Peki fuarların dijital dünya ile bir sona doğru yaklaştığını düşünüyor musunuz? 

    Hayır. Fuarlar doğrudan etkileşim ve ürün vitrinleri oluşturma imkanı sunan alanlar. Dijital dünya ile entegre oldukça etkisinin artacağını düşünüyorum ancak bu entegrasyonun teknik yanı kadar geleneksel fuar faydalarının da korunup geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yani Pazar iç görülerini katılımcı ile paylaşan, katılımcı marka görünürlüğünü arttıran, potansiyel müşterilerle temas etme fırsatlarını geliştiren ve sektör içi eğitim fırsatları sunan dijitalleşmiş fuarların yaşamaya devam edeceğine inanıyorum. 

    Harika. Peki fuar düzenleme açısın- dan bakarsak sizce ne tür zorlukları var fuar düzenlemenin? Geçmişte TamDer olarak siz de fuar düzenlemiştiniz diye hatırlıyorum. 

    Evet, haklısınız. Bizim açımızdan iki temel zorluğu var:


    1. Stratejik Planlama: Başarı için konum, hedef kitle ve zamanlamanın dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi çok önemlidir. 

    2. Paydaşlarla İşbirliği: Tüm katılımcılar için değeri en üst düzeye çıkaran tutarlı bir deneyim yaratmak için katılımcılar, etkinlik organizatörleri ve sponsorlar arasında 

    koordineli bir çabanın gerekli olduğunu düşünüyoruz. 

    TamDer olarak yeni çalışmalarınız var mı? 

    Evet, elbette. Yakında tüm üyelerimizi ziyaret ederek onlara özel röportajları paylaştığımız bir sosyal medya yayını başlatacağız. Sektördeki rekabeti arttırıcı faaliyetler için çalışmalarımıza hız vereceğiz. Ahbap çavuş ilişkisinden arındırılmış, sektöre değer katan işbirlikleri için neler yapabileceğimizi planlayıp TamDer üyelerinin gelişen dünya pazarından daha verimli şekilde yararlanması için çalışmalarımıza devam edeceğiz. 

    Sözlerinizden yeni bir fuar olacağı izlenimini alıyoruz. Böyle bir niyetiniz var mı? 

    Ben TamDer olarak üyelerimizi temsil ediyorum. Onlarla görüş alışverişinde bulunmadan bu tür konularda beyanlar vermeyi uygun görmüyorum ancak mesele sektörün büyümesi ve gelişmiş pazarlarda itibar görmesiyse, biz Ka-Ma olarak TamDer’in çizdiği çizgide her zaman yer alırız. Bu tür bir gelişme için TamDer üyeleri karar verirse o zaman böyle bir girişime öncelik etmekten de onur duyarız. 

    BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
    ZİYARETÇİ YORUMLARI

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    BİR YORUM YAZ