Tüm Ağaç İşleme Makinecileri Derneği

TAMDER Üyeleri WoodMach Turkey’de En Son Teknolojilerini ve İnovatif Ürünlerini Tanıtıyor :

    KARABUDAK MAKİNE’DEN DÜNYA’DA İLK GÖRÜNTÜ İŞLEME TEKNOLOJİSİ

    Karabudak Makine 2020 yılından beri AR-GE çalışmaları neticesinde makinelerinde yer alan eski tip tarayıcı barları yerine; yüksek çözünürlüğe sahip kameralar ile görüntü işleme teknolojisini, baştan sona yenileyerek Dünya’da eşi olmayan bir teknolojiyi hayata geçirdi.

    İlk olarak Yüzey Zımpara Makinesi KR YZM 1300’de hayata geçirilen ileri görüntü işleme teknolojisi, diğer tüm tarayıcı sistemlere göre çok daha hassas ve daha az hata payı ile ürünlerin görüntülerini sisteme işleyerek, zımparalanacak ürünün tüm görünümünü makineye tanıtıyor. Makine tarafından parça parça işlenen görüntülerin tamamlanması ile iş parçası maniye tanıtılıyor. Aynı zamanda öğrenme modu yazılımı ie makine iş parçasını otomatik olarak tanıyabiliyor. İş parçası üzerinde yer alan CNC gibi alanlar için gereksiz enerji sarfiyatı yapılmasının önüne geçerken aynı zamanda zımpara yapılması istenmeyen alanları Ara yüz üzerinden belirlenerek bu alanlara zımpara işlemi uygulamasının önüne geçiliyor.

    Günümüze dek Ağaç İşleme Makineleri Finishing sektöründe hizmet veren Karabudak Makine, kendi yazılım ekibi ile tüm bu teknolojilerini %100 yerli ve Dünya’da ilkleri başararak yoluna devam ediyor.

    Boyama, zımparalama ve boya kurutma makinelerini yeni nesil otomasyon yazılımları ile akıllı üretim teknolojisi haline getiren Karabudak Makine Yazılım Mühendisi Ahmet Aktaş ile yaptığımız söyleyişi de: “Bugüne dek makinelerimizi akıllı hale getirdik fakat şimdi gören gözlere sahip gerçek akıllı üretim sistemi olduğunu düşünüyorum” dedi. “Yakın gelecek hedefleri arasında Yapay Zekaya sahip Finishing makinelerini seri üretime geçireceklerini belirten Ahmet Aktaş: “Geleceğin Mobilya Üretim Sistemlerini üretiyor, AR-GE çalışmalarımızı durmaksızın sürdürüyoruz. Bu anlamda TÜBİTAK gibi birçok kurum ile dirsek temasında olduklarını ve buna benzer ses getirecek birçok patentli projelerinin yakın zamanda sektörün hizmetine sokacaklarını sözlerine ekledi. 

    Karabudak Makine Yazılım Mühendisi Ejder BAYIR ile yeni nesil görüntü işleme teknolojileri hakkında yaptığımız söyleyişide ise: “Bir fikir ile önce yola çıkıyoruz, ardından tüm parametreleri bir araya getirerek üretim mühendislerimiz ile bu konuda beyin fırtınası yapıyor ve fikrin şekil almasını sağlıyoruz ve ardından uzun süren, soluksuz geçen AR-GE sürecimiz başlıyor.” Dedi.

    Bu projenin hayata geçmesi için uzun zamandır çalıştıklarını ifade eden Ejder Bayır: “Ağaç İşleme Makineleri Finishing kategorisinde ürünü en iyi tanıyan ve en doğru uygulamayı yapan makineyi ürettik.” Dedi.

    Yakın zamanda tüm makinelerinde görüntü işleme teknolojisini hayata geçirecek olan Karabudak Makine’nin Yüzey Zımpara Makinesi KR YZM 1300’ü 1-4 Eylül tarihleri arasında WOODİST Ağaç İşleme Makineleri Fuarında gerçekleşecek olan, WOODMACH Mobilya Üretiminde İnovasyon ve Akıllı Üretim Sistemleri Zirvesinde yapılacak tanıtım ile daha detaylı inceleme ve yakından görmek isteyenlerin ziyaret etmelerini tavsiye ediyoruz.

    KARABUDAK MAKİNE IT VE YAZILIM MÜDÜRÜ AHMET AKTAŞ YENİ NESİL GÖRÜNTÜ İŞLEME TEKNOLOJİLERİ HAKKINDAKİ ŞUNLARI PAYLAŞTI

                    Dijital görüntü işleme teknolojisini kullanarak geliştirdiğimiz yazılımlar sayesinde, zımpara yapılmak istenen ürünün görüntüsünü 1 mm gibi çok düşük bir hata payı ile 2 boyutlu olarak elde edebiliyoruz.

                    Biz aslında burada bir nevi kendi line-scanner kamera uygulamamızı geliştirdik diyebiliriz. Sadece çizgi olarak değil daha geniş dilimler halinde fotoğrafları ele alıyoruz. Bant akarken geçen ürünlerin görüntülerini alıp, bu görüntülerin birleştirilmesini gerçekleştirerek, işlenecek parçanın bütününü elde ediyoruz. Elde ettiğimiz son görüntü üzerinde geometrik ve spektral düzeltmeler yaptıktan sonra, piksel koordinat sistemi ve metrik koordinat sistemi arasında gerekli transformasyonları uygulayıp, cismin geometrisini elde ediyoruz.

    Bu sayede;

    – Ürünün üzerinde zımparanın temas etmesini istemediği yüzeyleri kullanıcıya belirleme imkanı sunuyoruz,

    – Ürünlerin gerçek görüntülerini saklama imkanı ile işlemden önceki halini, varsa hatalı durumunu görebilme imkanı sağlıyoruz,

    – İşlem yapılan ürünlerin yüzey bilgisini %100’e çok yakın bir doğrulukla buluyoruz,

                    Şu an üretimini yaptığımız zımpara makinelerinde 4 ayrı eksende toplam 8 adet titreşim zımpara motoru ve valfi kullanıyoruz. Geliştirdiğimiz algoritmalar sayesinde ürünlerin geometrisine, banta veriliş şekilleri ve konumlarına göre hangi ürünü, ürünün hangi bölgesini hangi zımpara ile işleyeceğimize optimum şekilde karar verip, en doğru zımpara uygulamasını gerçekleştirebiliyoruz.

                    Bant hızına ve ürünlerin konumlarına göre servo motor hızlarını dinamik olarak kontrol edebiliyor, bu sayede zımpara yapılmayan yüzey kalmamasını sağlıyoruz.

    Ahşap işleme makinelerinde hatta benzer uygulamaların olduğu diğer sektör makinelerinde kamerayla birlikte dijital görüntü işleme teknolojisinin kullanıldığı bir uygulamanın Dünya’da başka bir örneğini henüz görmediğimiz için Dünya’da bir ilki başardık diyebiliriz.

                    Ar-Ge çalışmalarına devam ettiğimiz diğer bir projemizde ise ürünlerin sadece yüzeylerini değil 3 boyutlu olarak geometrisini elde etmeyi, böylece düzlemsel geometriye sahip olmayan ürünlerin yüzey ve kenarlarına, hatta motiflerine doğru bir biçimde işlemleri uygulamayı hedefliyoruz.

                    Laser scanner kullanarak yaptığımız çalışmalarda 4mm gibi çok düşük bir hata payı ile ürünleri birer obje olarak tespit edebildik. Bu çalışmamızın yanında, daha düşük çözünürlüklerin yeterli olduğu ihtiyaç alanlarında kullanabilmek amacıyla çift kamera ile ürünlerin 3 boyutlu geometrisinin elde edilmesi çalışmamız da devam etmektedir.

    BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
    ZİYARETÇİ YORUMLARI

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    BİR YORUM YAZ